07/10/2019 av Det Glutenfrie Verksted
Sitronformkake alà mormor
Enkelte personer setter større fotavtrykk enn andre… Min mormor var en av de. Da jeg vokste opp var feriene og turene til mormor alltid noe å se frem til. Det jeg husker best av alt er lukten av nybakt, mormor som trallet på kjøkkenet, og spennende besøk i spisskammerset ute i gangen. Kanskje noe av min egen bakeglede ble skapt allerede der, sammen med mormor? En hyggelig tanke det. Formkaker er jo litt gammeldags – men ikke dermed sagt at det er noe galt med det. Denne oppskriften minnet meg om mormor, og med små justeringer ble det en glutenfri, frisk og god variant.
Dette trenger du:
- 175 gram romtemperert smør (jeg brukte flytende melange denne gangen)
- 175 gram sukker
- 4 egg
- 200 gram foccacia miks (eller annet glutenfritt mel)
- 50 gram potetmel
- 2 ts bakepulver
- 1 ts vaniljesukker
- 15 gram valmuefrø
- 1/2 sitron, skall og saft
- Brødform 1 liter
Til glasuren trenger du:
- 200 gram naturell kremost, romtemperert
- 50-75 gram melis (smak deg frem)
- en skvis sitronsaft
- revet sitronskall til pynt
Dette gjør du:
- Sett ovnen på 175 grader.
- Pisk smør og sukker hvitt og luftig.
- Tilsett egg og det tørre (mel, potetmel, bakepulver, vaniljesukker, valmuefrø) vekselvis mens du blander. Tilsett sitronsaft og skall til slutt.
- Kle brødformen med bakepapir og hell røra i formen.
- Sett formen på nest nederste rille og stek i ca 1 time og 5 min.
- Sjekk om kaken er ferdig med å stikke en pinne i kaken.
Avkjøles på rist mens du blander sitronkremen. Nytes! <3