07/10/2019 av Det Glutenfrie Verksted
Glutenfrie lussekatter
Svart senker natten seg i stall og stue… Luciadagen er for meg mest forbundet med lussekatter, og det er jo heller ingenting i veien for å ha flere anledninger å bake til? Og når jeg endelig fant løsningen til smakfulle og gode glutenfrie lussekatter så ble jo Lucia dagen enda mer stas å feire. Har du bolle-miksen i hus er det nemlig ingen sak å bake glutenfrie, smakfulle lussekatter.
Dette trenger du:
- 1 pose Bollemiks
- 1 pk tørrgjær eller 1/2 pk fersk gjær
- 2 dl melk
- 143 gram kesam
- 20 gram smør
- 250 mg safran (gurkemeie skal også fungere som et alternativ)
- 1 ts kardemomme
- 1 egg
- Litt rosiner til pynt og eventuelt egg til pensling
Dette gjør du:
- Følg fremgangsmåten på baksiden av posen og tilsett ekstra kardemomme og safran. Husk at alle våte ingredienser skal være fingervarme før du tilsetter.
- Bland gjerne melk, kesam og smør sammen i en kjele og varm opp før du blander sammen med de tørre ingrediensene. Tilsett også ett egg. Bland godt, og gled deg over fargen på deigen!
- La deigen heve ca 30 min i bakebollen. Bruk en bakematte som du legger deigen på.
- Form ønskede lussekatter og legg på bakepapirkledd stekebrett. Deigen er såpass fast at det går fint å bare bruke hender til å rulle og forme deigen. Skulle du likevel få en litt for løs deig har du bare litt jyttemel tilgjengelig til utformingen.
- La heve på stekebrett i ca 30 min. Pensle med sammenpisket egg før steking.
- STEKETID: Sett ovnen på 220 grader, over- og under varme og stek i ca 10-15 min midt i ovnen. Følg med på steketiden da den vil variere avhengig av størrelsen på lussekattene. Jeg fikk 12 fine, store lussekatter av en pose Bolle miks.
God fornøyelse, og ha en riktig fin Lucia!